• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf

Voor het eerst naar het kinderdagverblijf

Het is voor elke ouder en kind spannend om voor het eerst naar het kinderdagverblijf toe te gaan. Als ouder laat je je kind achter bij mensen die je eigenlijk niet kent, erop vertrouwende dat alles goed komt. Als kind kom je in een grote onbekende wereld terecht en moet je je staande zien te houden zonder papa of mama om je heen. Dat klinkt best spannend, nietwaar? Het ene kind heeft het moeilijker dan het andere. Vaak heeft het er ook mee te maken of hij/zij regelmatig ergens uit spelen gaat, of vrijwel altijd in zijn/haar vertrouwde omgeving is.

Wanneer een kindje komt wennen doen we dit in kleine stapjes. De eerste keer is het wennen maar een uurtje en mogen papa en mama er bij blijven wanneer ze dit fijn vinden. We voeren eerst een intakegesprek waarin we bespreken hoe een dag op het kinderdagverblijf eruitziet, hoeveel kinderen er aanwezig zijn, wat de bijzonderheden van het kind zijn, wat hij/zij zoal leuk vindt om te spelen, waarmee we hem/haar het beste kunnen troosten, enzovoorts. Vervolgens gaan we samen rondkijken op de groep. Zo leert het kind de groep, leidsters en kinderen kennen terwijl haar/zijn vertrouwde papa en mama in de buurt zijn. De tweede keer is het wennen iets langer en gaan de ouders na een paar minuutjes weg. Zo bouwen we het wennen langzaamaan op. We proberen zoveel mogelijk te wennen op de dagen dat het kind daadwerkelijk gaat komen, zodat hij/zij de leidsters en kinderen van die dagen goed leert kennen.

We adviseren ouders altijd een knuffel of iets anders vertrouwds mee te geven, wat we als troost aan het kind kunnen aanbieden. Baby's vinden het vaak fijn om een kledingstuk van moeder vast te hebben, zodat ze de vertrouwde geur ruiken. Oudere kinderen hebben vaak een knuffeltje of doekje waar ze erg aan zijn gehecht en wat dan extra fijn is om mee te hebben bij zoiets spannends als dit!

Wanneer een kind komt wennen, nemen we er alle tijd voor. Het is immers het allerbelangrijkste dat het kind zich veilig bij ons voelt en met plezier naar ons toe zal komen. Daarnaast vinden we het erg belangrijk dat papa en mama met een gerust gevoel naar het werk zullen gaan. We willen niets forceren en passen ons aan, aan de behoefte van de ouder en het kind. Vaak hebben we in het begin veel één op één momentjes zodat het kind zich vertrouwd gaat voelen bij ons. Tijdens de eetmomenten mag het lekker op schoot, tussendoor lezen we samen boekjes, of we gaan samen het kinderdagverblijf ontdekken! Wanneer het kind zich veilig voelt bij de pedagogisch medewerkers en met een goed gevoel naar het kinderdagverblijf komt, komt het spelen met de andere kinderen vanzelf goed. Een kind moet zich immers wel veilig voelen wil het de wereld zelf gaan ontdekken!

Voor de pedagogisch medewerker is het wennen ook een spannend moment. Zal het kind me leuk vinden? Zullen de ouders tevreden zijn? Gaat het kind zich veilig bij me voelen? Het is altijd weer spannend! We vertellen ouders dat ze altijd mogen bellen om te vragen hoe het gaat, en uiteraard bellen wij zelf wanneer er bijzonderheden zijn. Het ene kind went sneller dan het andere, maar het komt altijd goed! Want wat is er leuker dan spelen op een plek vol met speelgoed, waar elke dag leuke dingen gedaan worden, heel veel geknuffeld wordt en alle aandacht naar het kind gaat? En dan ook nog eens met allemaal lieve vriendjes en vriendinnetjes om je heen!

Romy de Moor, pedagogisch medewerker kdv Kameleon

Terug naar overzicht