• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Veiligheid als basis

Veiligheid als basis

Dagelijks observeren wij de kinderen van de groep. Soms bewust, soms onbewust. Naast de dagelijkse overdracht schrijven wij regelmatig iets op over het kind, wat wij op een later moment over kunnen dragen aan de ouders. Zit het kind lekker in zijn vel? Durft het voor zichzelf op te komen? Hoe gaat het met de spraak- taal ontwikkeling? Komt het motorisch goed mee? Zit er een groeiende lijn in de ontwikkeling? Wij observeren elk kind en voeren hierover eens per jaar een oudergesprek.

Ik zit op de bank een flesje te geven. Mijn collega komt de groep op gelopen met Tom in haar armen. Ze zet hem op de grond en doet zijn slaapzakje uit. Tom kijkt mij aan en komt op mij afgerend. Glimmende traantjes staan in zijn ogen. Heb je gehuild Tom? Vraag ik. Tom schudt ja en zegt “ik ben een beetje bang” Ik vraag Tom naast mij te komen zitten, vraag waarvoor hij precies bang is en druk hem iets steviger tegen mij aan. “Ik was Romy en Anna kwijt” antwoord hij. Terwijl Tom dit zegt kijkt hij mij met tranende oogjes aan. Van binnen smelt ik. Romy en Anna gaan nooit weg zonder jou hoor lieverd, probeer ik hem gerust te stellen. Tom kijkt mij aan, lacht, veegt zijn traantjes weg en loopt naar het raam toe. Hij kijkt naar de bouwvakkers die druk aan het werk zijn.

Ik denk nog eens na over dit moment. Tom is een gevoelig mannetje dat soms snel angstig kan zijn. Het feit dat hij mijn collega en mij zoekt wanneer hij in bed ligt voelt goed. Hij voelt zich duidelijk vertrouwd en veilig bij ons.

Aan tafel zit Bram te puzzelen. Bram heeft het erg zwaar gehad met wennen. Hij spreekt nog niet zo goed Nederlands maar voelt zich gelukkig wel veilig op de groep. Stapje voor stapje hebben wij er alles aan gedaan om het vertrouwen van Bram te winnen en hebben wij geobserveerd waar zijn behoefte en interesses liggen. Door hier voorzichtig op in te spelen kwam Bram steeds een beetje losser.

Bram kijkt mij aan, lacht en steekt zijn gemaakte puzzel in de lucht. “Goed gedaan hoor Bram” zeg ik. Hij wijst naar de puzzelkast. “Wil je nog een puzzel?” Bram lacht en schudt ja. Ik geef hem een iets moeilijkere puzzel en kijk vol verbazing hoe goed hij deze in elkaar legt.

De voorwaarde om een kindje goed te kunnen observeren op de verschillende ontwikkelingsgebieden is dat het lekker in zijn vel moet zitten. De “basiskenmerken” moeten goed zijn. Wanneer een kind zich niet veilig of goed voelt, zal het niet laten zien wat het daadwerkelijk allemaal wil en kan. Gelukkig zijn wij er om die band te creëren. Er is niets mooier dan energie te steken in het opbouwen van een vertrouwde relatie met een kind. De ene keer gaat dat sneller dan de andere keer, maar met heel veel liefde en geduld komt het elke keer weer goed. Soms zelfs zo goed, dat het aan het eind van de dag nog niet klaar is om naar huis te gaan...

Romy de Moor, pedagogisch medewerker van Kameleon

Wil jij ook net als Romy werken bij Kinderopvang Haarlem? Je bent van harte welkom! 

Bekijk hier onze vacatures of mail Eva, eva@kinderopvanghaarlem.nl

Terug naar overzicht