• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Oudergesprekken

Oudergesprekken

In april is het weer zover, dan worden de jaarlijkse oudergesprekken gevoerd.

Iemand vroeg mij laatst : “is dat nou niet doodeng, zo een gesprek?” Tsja, met de ene ouder is het makkelijker dan met de andere. Het heeft er ook maar net mee te maken wat je te vertellen hebt...

Sinds dit jaar hebben we een nieuw systeem voor de overdracht naar de basisschool. Drie maanden voordat kinderen naar school gaan vul je, samen met ouders, een aantal dingen in die voor de basisschool belangrijk zijn om te weten. Wanneer ouders akkoord gaan, wordt dit doorgestuurd naar school.

Zo zat ik pas geleden met een moeder waartegen ik een aantal zorgen moest uiten. Ze was gelukkig heel blij met het gesprek! Het waren ook zeker geen negatieve dingen. Hetgeen ik benoemde waren juist hele mooie eigenschappen van haar kind, alleen voor de huidige “harde” maatschappij helaas niet altijd goed. Het laatste wat ik wil is dat een kind gepest, ondergesneeuwd of niet gezien wordt! Alles wat ik eraan kan doen om dit te voorkomen wil ik zeker gedaan hebben. ”Dank je Romy, het is vast niet makkelijk om dit tegen mij te moeten zeggen, maar ik ben er erg blij mee”.

Naast deze gesprekken hebben we elk jaar de zogeheten 10-minuten gesprekken. Ja... je hebt maar tien minuten per ouder. Dat is soms wel een dingetje! Soms heb je moeilijke gesprekken die je toch op een gegeven moment moet afkappen en soms ben je met drie minuten klaar maar krijg je vervolgens de hele iPhone inhoud aan vakantiefoto’s te zien. Ga je dan zeggen; sorry ik vind het erg gezellig (dat vind ik ook echt!) maar de tijd is om? Ik vind dit lastig. Vaak bied ik aan om, wanneer hier behoefte aan is, een vervolgafspraak te maken. De volgende ouder staat nu eenmaal alweer te wachten in de gang.

Uiteraard vind ik het best spannend om de gesprekken te voeren. Wat zullen ouders ervan vinden? Zijn ze tevreden? Hebben ze zelf vragen? Achteraf valt het altijd mee. Vaak kan ik zelfs zeggen dat ik het heel fijn en gezellig heb gevonden. Bij de overdracht is er vaak weinig tijd, soms vanuit mij en soms vanuit de ouder. Het oudergesprek is echt gepland en bedoeld om over het kind te praten, maar ook zeker om alle vragen van ouders te beantwoorden. Een momentje waar er tijd is om elkaar te horen en te zien. Fijn toch?!

Romy de Moor
Pedagogisch Medewerker van Kameleon

Wil jij ook net als Romy werken bij Kinderopvang Haarlem? Je bent van harte welkom!

Bekijk hier onze vacatures of mail Eva, eva@kinderopvanghaarlem.nl

Terug naar overzicht