• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Nee, niet mij pakken!

Nee, niet mij pakken!

Je hebt kinderen die je de hele dag hoort en ziet, maar je hebt ook kinderen die op een afstandje contact zoeken door te kijken of door je net een heel klein tikje te geven...

Ik vind het erg belangrijk dat alle kinderen aandacht krijgen. Zowel de kinderen die hier duidelijk om vragen als de kinderen die dit heel voorzichtig doen. Ik probeer alle signalen op te vangen en te beantwoorden en let hier heel bewust op!

Op mijn groep zit een jongetje dat vrij veel moeite heeft met binnenkomen. Hij is duidelijk nog een beetje zoekende. Zoekende naar vertrouwen, veiligheid en speelgenootjes.

Toen ik vanmorgen binnenkwam stond het jongetje midden in de groep om zich heen te kijken. Hij keek niet blij en huilde een beetje. Ik vroeg hem op schoot te komen zitten. Terwijl hij bij me zat rolde de tranen over zijn wangen..."papa" zei hij.

Vandaag heb ik het jongetje extra geobserveerd en geprobeerd hem een zetje te geven. Waar speelt hij graag mee? Met welk kindje probeert hij contact te zoeken? Hoe kan ik hierin begeleiden zonder teveel te pushen? Ik wil hem een klein zetje geven, maar zeker geen duw...

Ik heb geprobeerd hem te koppelen aan een ander kindje en hem zijn favoriete speelgoed aangeboden. Samen hebben ze een tijdje gespeeld, maar toch zocht het jongetje vooral contact met mij. Misschien wil hij eerst de veiligheid bij mij vinden voordat hij dat stapje verder durft te zetten?

Ik heb veel oogcontact gezocht met het jongetje, grapjes gemaakt, bepaalde blikken gegeven en gezorgd dat het contact aanwezig bleef. Het jongetje kwam steeds een stapje dichterbij. Hij draaide rondjes om mij heen, tikte me aan, lachte naar me, en bleef telkens in mijn buurt komen.

Toen het eenmaal tijd was om uit te kleden en naar bed te gaan, lachte hij naar mij en kwam niet naar me toe. Hij durfde ondeugend te zijn, een goed teken!! Ik zei "moet ik jou soms gaan pakken" waarop hij zich ging verstoppen en zachtjes lachte.

Ik bleef naar hem kijken, naar hem lachen, en hij bleef contact zoeken met mij. "Niet mij pakken" zei hij, terwijl hij telkens een stukje naar me toe kwam en weer weg rende. Eigenlijk wilde hij juist wél dat ik hem zou pakken. Ik ben naar hem toe geslopen en heb hem gepakt, meerdere keren, en wat vond hij het leuk. Het jongetje lachte.. het was geen glimlach, het was een overduidelijke harde lach, een lach van plezier!

Later op de dag "pakte" het jongetje de andere kinderen en zocht hij contact met hen. Hij pakte zijn favoriete speelgoed en ging hiermee bij een ander kindje zitten. Er werd gelachen en druk gespeeld. Het jongetje voelde zich veilig en was blij, en wat was ik blij om hem zo te zien!

Mijn doel is dat ik alle kinderen aan het einde van de dag "gezien en gehoord heb" en dat iedereen met een goed en blij gevoel naar huis gaat. Dat doel heb ik vandaag gelukkig weer behaald!

Romy de Moor, pedagogisch medewerkster kdv Kameleon

Terug naar overzicht