• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Hoe belangrijk observeren is

Hoe belangrijk observeren is

Onlangs hadden wij het in een werkoverleg over mishandeling. Er zijn veel verschillende soorten van mishandeling. Je hebt bijvoorbeeld lichamelijke mishandeling, maar ook wanneer een kind altijd vernederd wordt spreek je van mishandeling; psychische mishandeling. Uit onderzoek is gebleken dat er op elke groep wel een kindje zit dat mishandeld wordt. Daar schrok ik van! 

Eenmaal terug op de groep kijk ik naar de kinderen. Allen zijn leuk aan het spelen en lijken blij te zijn. Zou er iemand tussen zitten die minder ontspannen door het leven gaat dan wij denken? Bij de gedachten gaan de rillingen over mijn rug. Bij geen van de ouders kan ik het mij voorstellen en ook de opa’s en oma’s die hier geregeld komen lijken hartstikke lief te zijn. Helaas kun je het maar zelden direct aan iemand zien. Gelukkig zijn er allerlei observatiemethoden waardoor dit soort dingen hopelijk altijd aan het licht zullen komen! 

Wij werken met de methode Kijk! Hierbij kijk je, buiten de motoriek, spreek-taalontwikkeling, enzovoorts ook naar de basiskenmerken van een kind. Hoe zit het in zijn vel? Hoe laat het zich troosten? Hoe wordt het wakker? Durft het voor zichzelf op te komen? Hoe gaat het om met kinderen en volwassenen? Lijkt het plezier te hebben in wat hij doet? Wij bekijken al deze aspecten nauwkeurig en hopen hierdoor goed te kunnen handelen wanneer dit nodig is.

Het lastige is dat je niet té snel een stempel op iemand wil drukken. Sommige mensen vormen een mening op basis van de kleding die een kind aan heeft of trekken een conclusie bij een kind dat alleen maar wat drukker is.

Zelf ben ik altijd erg bezig met het “zien” van alle kinderen. Ik vind het erg belangrijk dat elk kind gezien en gehoord wordt, ook wanneer het zich niet uit zichzelf laat horen & zien. 

Ik ben blij dat er tegenwoordig zo goed geobserveerd wordt en we hopelijk een hoop ellende kunnen verhelpen óf zelfs kunnen voorkomen. We kunnen ons beter té snel zorgen maken dan dat een kind niet wordt gezien. Ieder kind verdiend toch een zorgeloze, fijne en veilige jeugd waarin het zichzelf kán en mág zijn?! 

Romy de Moor, Pedagogisch Medewerker van Kameleon

Wil jij ook net als Romy werken bij Kinderopvang Haarlem? Je bent van harte welkom! 

Bekijk hier onze vacatures of mail Eva, eva@kinderopvanghaarlem.nl

Terug naar overzicht