• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Duurzame bewustwording in de opvoeding

Duurzame bewustwording in de opvoeding

Duurzaam speelgoed, tweedehands meubilair, bewust eten en afval scheiden. Ouders zijn zich steeds bewuster van de wereld die ze willen achterlaten voor hun kinderen. Een ding is zeker; de aarde is niet onuitputtelijk en het belang van duurzaam opvoeden en opgroeien is groter dan ooit tevoren. Door van jongs af aan, op een speelse manier, duurzaamheid in de opvoeding te integreren, draagt ook de volgende generatie hun steentje bij. Hierbij hebben kinderopvangcentra als partner in de opvoeding ook een rol.

Maureen Posthumus, directeur-bestuurder bij Kinderopvang Haarlem: “Bij Kinderopvang Haarlem en de SKOS, staat het belang van de kinderen en de wereld om hen heen centraal. Beide organisaties zijn zeer sociaal betrokken en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ik ben heel blij dat we na de fusie per januari 2020 samen meer kunnen betekenen op dit gebied.”

Duurzaamheid integreren in de opvoeding
Kinderen zijn vaak erg gemotiveerd om te helpen bij de overgang naar een duurzamere wereld. Drie tips om duurzaamheid eenvoudig te integreren bij de opvoeding van kinderen:

1.      Recycle
Laat kinderen helpen bij het scheiden van afval en maak er een educatief spel van: wat is gemaakt van plastic of papier? Bekijk, voordat je wat weggooit, of er mee geknutseld kan worden. En zie je plastic op straat liggen? Pak het op en gooi het in de prullenbak. Zo verminder je direct het zwerfafval!

 2.      Bewust eten
Kies biologisch fruit en groenten en eet minder vaak vlees. Vlees is vanwege de broeikasgassen die vrijkomen bij het productieproces erg milieuvervuilend.

 3.      Verminder uitstoot
Ga voor duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en vervang verlichting door ledlampen. Lever batterijen in bij een recyclepunt. Doe dit samen met je kinderen en leer ze spaarzaam om te gaan met energie.

 “Bij Kinderopvang Haarlem en de SKOS wordt zoveel mogelijk materiaal gerecycled. Denk aan afvalscheiding en het recyclen van luiers op de kinderdagverblijven, wat bij een deel van de locaties al gebeurd. Ook wordt er knutselmateriaal ingekocht bij Mooizooi, een Haarlems initiatief dat hergebruikte materialen verkoopt. We besteden bovendien veel aandacht aan gezonde voeding en kiezen bewust voor vers en gevarieerde seizoensproducten uit de buurt. Bij de dagelijkse boodschappen worden milieuvriendelijke keuzes gemaakt en kiezen we voor biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en ongebleekt toiletpapier. Investeren in zonnepanelen en warmtepompen waar mogelijk, vinden we heel normaal en uiteraard zijn op veel locaties de lampen vervangen door ledverlichting en lichtsensoren geplaatst. Daarnaast zullen we in de toekomst vaker kiezen voor natuurtuinen bij de kinderdagverblijven. Allemaal zaken waarmee we het goede voorbeeld kunnen geven.”, aldus Maureen Posthumus.

 

 

Terug naar overzicht