• 023-5123920
  • Ouder portaal
  • NL
  • Zoeken

Collega knuffelen

Collega knuffelen

Van de week zei een collega tegen mij “Ik knuffel regelmatig met de kinderen, maar vraag me af of dat wel goed is. Gisteren lag ik in bed te denken wie er eigenlijk nog meer veel met de kinderen knuffelt, en jij bent de enige die dit doet.”

Ik werk nu elf jaar voor Stichting Kinderopvang Haarlem. Acht jaar lang heb ik met mijn collega Masoemeh op de groep gestaan. Zij is een ontzettend lieve vrouw. Veel kinderen noemde haar oma. Masoemeh is ook wel een echte oma. Lief, rustig, knuffelig, ontzettend geduldig en het allermooiste.. ze ziet elk kind. Alle kinderen zijn voor haar gelijk. Ze is nu een aantal maanden gestopt met werken maar ik probeer alles wat ik van haar geleerd heb vast te houden en dat is heel veel…

Je hebt heel veel verschillende soorten kinderen. Kinderen die graag alleen spelen, kinderen die opvallend veel aandacht vragen, kinderen die op een afstandje aandacht vragen, kinderen die vooral contact zoeken met de kinderen, ga zo maar door. Masoemeh zag alle kinderen en dat was mooi. Ik vind dat het allerbelangrijkste van dit werk. Aan het eind van de dag zeker weten dat ik elk kind gezien heb en dat alle kinderen de tijd en aandacht hebben gekregen die ze verdienen.

Soms heb je kinderen die teveel aandacht vragen. Soms irriteert het wel eens en dat is lastig. Ik merk aan mezelf dat ik juist de kinderen opzoek die wat stiller zijn, omdat ik wil dat ze wel de aandacht krijgen die ze verdienen. De kunst is om een goed evenwicht te vinden, en dat lukt me nu denk ik wel aardig.

Ik vind het heerlijk om met de kinderen te knuffelen, maar soms vraag ik me wel eens af of ik dit niet teveel doe. Net als de kinderen, zijn ook alle ouders anders. Zo heb ik wel eens kindjes die zo gehecht aan mij zijn, dat ze s'middags niet makkelijk mee willen naar huis. De ene ouder vindt dit heel lastig, en de andere ouder zegt “dat is alleen maar een goed teken!” Ook hier is een goed evenwicht vinden belangrijk.. Gelukkig heb ik twee hele lieve meiden naast mij, waar ik ook weer veel van leer. Alle drie zijn we anders en we vullen elkaar erg goed aan. Ik hoop maar dat ik het goed doe, zoals ik het doe. Ik doe in ieder geval mijn uiterste best.

Romy de Moor

Terug naar overzicht